Kamis, 14 Maret 2013

Merangsang Minda Dengan Saffron






Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Hari ini saya nak kongsi artikel yang diambil dari Laman-Seri berkenaan flora ciptaan Allah SWT yang mengandungi khasiat yang sangat mengagumkan. Za’faran atau lebih dikenali dengan nama saffron (Inggeris) merupakan herba paling mahal di dunia. Ia mempunyai nilai khasiat dan juga nilai komersial yang tinggi. Maka tidak hairanlah untuk menggunakannya tidak kiralah untuk tujuan perasa makanan mahupun ubatan, kuantiti yang diambil hanya sedikit.




Saffron adalah sejenis tumbuhan kecil dari keluarga Iridacea. Ia diperoleh daripada stigma kering daripada bunga spesies crocus sativus. Bunga Saffron mempunyai 3 kelopak bunga dan kelopak daun yang berwarna ungu. Terdapat hanya tiga stigma pada sekuntum bunga. Untuk mendapatkannya, bunga saffron perlu dituai dengan menggunakan tangan, maka sebab itulah ia amat berharga dan mahal. Bagi mendapatkan satu auns filamen saffron, sebanyak 75,000 bunga diperlukan bagi menghasilkannya. Adalah sangat menarik diketahui, hanya lima hingga tujuh kilogram Saffron kering yang dapat diperolehi dari satu hektar tanah.






Tumbuhan ini dipercayai berasal dari Asia Barat dan paling banyak ditemui di Parsi. Spesies crocus pula banyak ditanam di zaman Eropah silam. Dikatakan orang Monggol telah menbawa dari Parsi ke India. 

Herba saffron juga telah disebut dan dicatatkan di dalam perubatan Ayurveda sejak ribuan tahun dahulu. Dikenali juga sebagai kumkum atau kuma-kuma, lebih daripada 20 ubat-ubatan Ayurveda memiliki bahan saffron di dalamnya.

Kandungan utama yang terdapat di dalam saffron adalah minyak asas. Beberapa terpene aldehyd juga telah ditemui termasuklah terpene (pinene, cineol). Rasa pahit yang terkandung dalam saffron pula adalah daripada picrocrocin.




Manakala warnanya yang kuat adalah disebabkan oleh karotenoid yang terkandung di dalamnya. Herba ini juga dikatakan tinggi dengan kandungan thiamine dan juga riboflavin. Disebabkan kerana bau dan kuasa pewarnanya yang sangat kuat, maka hanya sedikit sahaja diperlukan untuk tujuan tertentu. Selalunya saffron digunakan untuk warna kuning-kemerahannya yang terang dan juga kerana bau dan rasanya yang pekat dan kuat.




Nasi Saffron
Saffron sememangnya ramuan istimewa kerana dikatakan mampu memberi warna dan rasa pada makanan. Di India, ia banyak digunakan dalam nasi, minuman dan pencuci mulut. Di Jepun, ia digunakan bagi menambahkan kelazatan ikan mentah yang dimakan.

Di Sweden terdapat hidangan menyambut tetamu dengan menghidangkan kek saffron. Begitu juga di Spanyol, sejenis masakan yang menggunakan bahan ini sangat terkenal di seluruh dunia. Biasanya pelawat atau pelancong yang datang ke Sepanyol tidak akan meninggalkan negara tersebut sebelum menjamah ‘Spanish cuisine’ tersebut.


Awet Muda
Untuk tujuan perubatan, khasiat saffron memang tidak dapat dipertikaikan lagi. Semenjak beribu tahun dahulu, herba mahal ini telah digunakan oleh pengamal perubatan herba sebagai ramuan ubatan dalam merawat penyakit.

Saffron dikatakan amat berguna sebagai ubat sakit perut dan antipasmodik dan ia dikatakan mampu membantu pencernaan dan meningkatkan selera makan. Selain itu, herba ini juga dikatakan mampu melegakan kolik (kembung disebabkan angin) dan melegakan tekanan.

Saffron didakwa mampu diambil oleh wanita yang mengalami masalah haid yang tidak menentu serta mereka yang mahu hamil. Selain itu, ia juga dikatakan mampu menambahkan tenaga zahir dan batin.

Bagi ibu-ibu mengandung, Saffron dapat mempengaruhi kecantikan kulit bayi dalam kandungan. Ujian klinikal mengesahkan bahawa ekstrak Saffron mempunyai nilai perubatan. Saffron berpotensi untuk menurunkan tekanan darah dan kadar denyutan jantung serta melancarkan sistem respirasi.

Pada zaman silam, penggunaan saffron hanya terhad kepada wanita golongan diRaja dan kalangan bangsawan serta saudagar sahaja. Namun pada masa kini, semua golongan boleh menggunakannya. Malah bagi mereka yang mempunyai wang, boleh menggunakan alat solek mahupun produk kecantikan yang menggunakan saffron sebagai salah satu bahan ramuannya. Selain kemampuannya untuk merawat jerawat atau penyakit kulit dengan berkesan, penggunaan saffron juga boleh mengekalkan awet muda.

Khasiat lain saffron adalah untuk merangsang minda dan pertumbuhan sel-sel otak manusia. Ia juga dikatakan amat sesuai diberikan kepada bayi dan kanak-kanak kerana mampu merangsang pertumbuhan akal dan fizikal mereka. Bagi mendapatkan khasiat ini, dikatakan saffron amat sesuai dimakan bersama madu asli.

Saffron juga dikatakan mampu melegakan kelesuan dan keletihan kerana ia mampu menguatkan jantung dan juga sistem saraf. Ia turut boleh dimasukkan ke dalam susu dan dijadikan minuman untuk mereka yang mengalami masalah kardiak ringan.


Ringkasan Khasiat Saffron:

* Membantu penghadaman

* Meningkatkan selera makan

* Parkinson dan nyanyuk

* Merawat masalah ketidaksuburan dan menguatkan rahim (selepas bersalin)

* Mengatasi kemurungan

* Melegakan ketegangan (tension)

* Merangsang tenaga syahwat

* Rawatan saraf

* Gout

* Rawatan limpa

* Merawat sakit perut

* Merawat sakit paru-paru

* Masalah cirit-birit

* Melancarkan perjalanan haid

* Boleh dijadikan wangi-wangian

* Boleh dijadikan penyedap makanan

* Boleh dijadikan sabun mandi




Rabu, 13 Maret 2013

Kisah CTR dan CTR Bonus Pulak





Sejak dah dapat campaign CPUV yang pertama dari nuffnang semalam, saya mula membaca berkenaan dengan CPUV, CTR dan CTR Bonus. Baru lah hari ini macam terang bersuluh pulak. Dah faham pasal CPUV kan? Haaa belum faham? Hahaha Azie pun merangkak juga. Lebih kurang ginilah, pengiklan beli banner kat blog kita dan bayar kita berdasarkan Unique Visit. Iaitu berapa ramai orang yang masuk dalam blog kita, bukan orang yang sama masuk dan refresh page page dalam blog kita dalam waktu tertentu. Yang itu dikira sebagai 1 Unique Visit juga tau. Campaign CPUV inilah yang memberi income yang banyak pada bloggers. CTR tu bermaksud Click Through Ratio iaitu bilangan klik iklan Nuffnang yang dibuat oleh readers kita. Lagi banyak klik lagi banyak lah kita untuk dapat CTR Bonus. 

Selasa, 12 Maret 2013

Terima Kasih Nuffnang





Assalamualaikum semua pembaca blog Azie Shoppe dan blog Azie Kitchen. Sudah agak lama saya tidak update blog ini dek kerana fokus kepada entri di blog Azie Kitchen. Hari ini saya sangat gembira kerana blog Azie Shoppe telah mendapat iklan CPUV yang pertama. Alhamdulillah syukur sangat sangat. Tanpa anda semua, pasti semua ini tidak akan menjadi kenyataan. Terima kasih yang tidak terhingga atas sokongan yang diberi. Buat masa sekarang selain sibuk dengan membekalkan Za'faran, kami juga menerima banyak tempahan cupcake dan kuih muih. Jadi jangan lupa, jika anda berhasrat untuk membuat tempahan, ingatlah Azie Shoppe ya.